MVO beleid
MISSIE
Wij als bedrijf staan voor een bewuste manier van te werk gaan. Met onze waarden die gefocust zijn op het maatschappelijk verantwoord ondernemen, willen wij dit vertalen in onze werkwijze en in ons eindproduct.
VISIE
De visie van onze organisatie is om een uitstekend eindproduct te leveren, zowel inhoudelijk als op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hiermee willen wij mensen inspireren aan de hand van de trends die door ons bedrijf bedacht en verwerkt zijn in het eindproduct, en daarnaast mensen aan het denken zetten over ‘sustainability’. Daarnaast willen wij met dit Event de standaard zetten die in de toekomstige semesters nageleefd en verbeterd gaat worden.
STRATEGIE
Voor ons strategisch plan hebben wij enkele doelen opgesteld die wij de komende weken gaan naleven.
AANVOER
In de aanvoer van materialen wordt ook aandacht geschonken aan milieu. Hierbij wordt op alle vlakken gezocht naar de meest duurzame variant die voor ons verkrijgbaar is. Zo zullen wij voor verfproducten gebruik maken van merken zoals Wijzonol. Wijzonol is een verfmerk dat op een duurzame manier produceert en ook in staat voor het hergebruiken van het afval (verfblikken). Bij het aanschaffen van hout op de eerstehands markt willen we proberen hout met een FSC of PEFC keurmerk aan te schaffen. In het kader van hergebruik willen we ook kijken of sloophout, gerecycled hout of misschien wel andere materialen mogelijk zijn. Hiervoor zal er ook gebruik gemaakt worden van de tweedehands markt. We willen hier als doel vaststellen dat 70% van de ingekochte artikelen aan minstens één van de hierboven genoemde voorwaarden voldoen.
AFVOER
50% van de aangeschafte materialen moet een nieuw herbruikbaar doeleinde hebben na het event. Denk hierbij aan het opslaan van goederen voor volgende Trend events, doorgeven aan organisaties/verenigingen e.d. die de materialen kunnen gebruiken of eventueel het doneren aan goede doelen waar mogelijk.
INKOOP
Het verloren gaan van materialen aan verpakkingen willen wij tegen gaan. Dit staat ook samen met het tweedehands inkopen van materialen, wat verder in het beleid aangekaart wordt. Bij veel nieuwe producten komt vaak onnodig veel verpakkingsmateriaal kijken. Om deze verspilling tegen te gaan op ons event willen we zo min mogelijk verpakkingsmateriaal bij de aanschaf van materialen. Wanneer er wel sprake is van verpakkingsmateriaal, zal ervoor gezorgd worden dat dit gerecycled wordt. Dit doen we bij plastic d.m.v. plastic recyclezakken en bij karton wordt dit gedaan via oud papier inzamelen.
LOGISTIEK
Het tegengaan van CO2 uitstoot d.m.v. efficiënte logistieke processen op te stellen. Hierbij wordt gefocust op wanneer er gebruik van een auto gemaakt moet worden, dat deze een efficiënte en optimale route rijdt om zoveel mogelijk taken te voltooien. Daarnaast zal er zo veel mogelijk gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer. De CO2-uitstoot per reiziger per kilometer is namelijk veel lager wanneer er gebruik gemaakt wordt van een trein of bus, dan wanneer er met een auto gereisd wordt. Alleen in situaties waar het gebruik van het openbaar vervoer voor grote problemen kan zorgen, wordt er gekozen voor vervoer met de auto. Dit is bij de aanschaf of leen van grote, moeilijk te transporteren materialen en andere benodigdheden. Voor alle kleine aankopen, mits deze samen gekocht worden met grotere materialen of op vrijwel onbereikbare plekken opgehaald moeten worden, willen we gebruik maken van openbaar vervoer. Voor het aanschaffen van groter materiaal stellen wij geen eis, aangezien dit via openbaar vervoer erg hinderlijk is, ook voor andere gebruikers van openbaar vervoer. Hier worden wel efficiënte routes opgesteld.
Wat het PR team betreft zullen deze voor minstens 80% van het reizen gebruik maken van het openbaar vervoer. Alleen bij moeilijk te bereiken locaties zal er gebruik van de auto gemaakt worden, maar ook hier moet dan wel een efficiënte route worden opgesteld om meerdere sponsoren te benaderen in een rit.
PAPIERVERBRUIK
Er zal zo min mogelijk gebruik gemaakt worden van papier tijdens het event. Wij hebben digitale of andere alternatieven voor de activiteiten die normaal op papier gedrukt worden. Waar er wel gebruik wordt gemaakt van papier, maken we alleen gebruik van papier met een FSC of PEFC keurmerk. De hoeveelheid papier wordt bepaald vooraf aan het event zodat keurmerk papier kan worden ingekocht.
CATERING
Het beleid geldt ook voor de catering. We willen zo slim mogelijk inkopen doen wat betreft de catering, en met organisaties (bijv. AH, Gall&Gall) proberen te regelen dat al het nog verpakte, overgebleven artikelen eventueel teruggenomen kan worden. Het overgebleven voedsel en drinken dat niet teruggebracht kan worden zal naar een instelling of organisatie gaan die hier gebruik van kan maken. Zo willen we voor geen enkele verspilling van eten of drinken zorgen.
Daarnaast willen we dat de uitbesteedde catering tijdens het event duurzaam onderneemt. De catering moet gebruik maken van biologische producten, Fair Trade producten of andere manieren van duurzaam handelen met voeding. Wij verwachten niet dat de uitbestede catering volledig duurzaam handelt, maar wel in enige mate.
​
​
PR TEAM
In ons sponsorbeleid zullen wij ook aandacht schenken aan duurzaamheid en het MVO beleid. Dit zal ook vertaald worden naar onze sponsoren. Er zullen dan ook geen sponsoren geworven worden die een negatief beeld naar de consumenten hebben m.b.t. maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast kiezen we voor digitale alternatieven voor sponsorbeloningen. Dit onderdrukt ook de grote hoeveelheid drukwerk die normaal bij het Trend Event van toepassing is.
Daarnaast is de (ouderwetse) fysieke variant van een goodiebag geen goede sponsorbeloning meer. Spullen die in een goodiebag worden gestopt, worden na afloop van een evenement erg vaak gewoon weggegooid. Dit willen we tegengaan met een digitale variant van de ouderwetse goodiebag.
VM TEAM
Ook het VM team zal zich bezig moeten houden met enkele zaken wat betreft het MVO beleid. Bijvoorbeeld zoals bij papierverbruik al wordt genoemd, zal VM waar mogelijk is het drukwerk onderdrukken. Wanneer er toch posters gemaakt moeten worden, zie ‘papierverbruik’. Daarnaast zal de verdere aankleding van het Trend Event ook volgens de regels van het MVO beleid moeten verlopen.
BRUIKLEEN
De mogelijkheid tot bruikleen van materiaal en digitale benodigdheden zal tijdens het event een groot onderdeel worden. Hierdoor kan voorkomen worden dat er materiaal weggegooid moet worden. Door te lenen nemen wij als Trend Event ook deel aan de huidige deeleconomie waar we tegenwoordig sterk naar toe streven. Voor bruikleen zullen wij zowel bedrijven als particulieren om hulp vragen. Van het totaal aan materiaal willen we rond de 30% van de materialen via bruikleen verkrijgen. Dit percentage wordt per trendgroep toegepast, aangezien sommige stands niet kunnen voldoen aan deze eisen.
TRANSPARANTIE
Het Trend Event staat in het teken van transparantie. De bezoeker wordt op de hoogte gesteld van de acties die wij als bedrijf hebben ondernomen om ons MVO beleid en de zaken die hieraan verbonden zijn te realiseren. Duurzaamheid is een blijvend onderdeel van het event en de bezoeker moet dit ook zeker weten. Dit wordt vertaald naar de bezoeker d.m.v. een duidelijke verwijzing in de digitale variant van de goodiebag en de digitale variant van de folder, maar ook door op het Event zelf bezoekers te wijzen op het beleid waar wij ons de voorafgaande weken van het Trend Event aan hebben gehouden door middel van QR codes die doorverwijzen naar de website. Ook zal het MVO verwerkt worden in de introductie van het event die door de TDA wordt opgesteld.
MONITORING
Het beleid dat ingevoerd gaat worden binnen het bedrijf zal sterk gemonitord en gecontroleerd worden. Hiervoor hebben wij in iedere trendgroep een maatschappelijk adviseur aangesteld. Deze adviseur zorgt ervoor dat het beleid wordt nageleefd voor, tijdens en na het trend event. Deze adviseurs zullen ook heel goed op de hoogte zijn wat het beleid inhoudt, en hoe ze dit moeten vertalen in de praktijk. Er zullen wekelijks vergaderingen plaatsvinden tussen de Financieel Sustainable Manager en de maatschappelijke adviseurs om de gang van zaken met elkaar te bespreken. Hierbij zullen ook eventuele veranderingen in het beleid besproken worden. De maatschappelijke adviseurs zullen dan ook gevraagd worden om zelf deskresearch te doen om eventuele aanvullingen voor het beleid te geven.
Er zal door de maatschappelijk adviseurs gecontroleerd worden of er aan de maatstaven zoals die in de strategie beschreven staan gehouden wordt door de andere medewerkers. Het is ook de bedoeling dat alle andere mensen van het TE4 project op de hoogte zijn van de vereisten van het beleid, de maatschappelijke adviseurs gelden dan als controleurs.
Bij de aanvoer van materialen zal er op het declaratieformulier vermeld worden of een artikel volgens het beleid is aangeschaft of niet. Zo zal dit ook met de afvoer van artikelen gemeld worden zodat dit verwerkt kan worden aan het einde van het Trend event.
Aan het einde van het Trend event wordt een verslag gemaakt waarin verwerkt wordt of de opgestelde maatstaven ook werkelijk behaald zijn, en zo niet, wat er verkeerd is gegaan. Dit kan dan weer zorgen als leidraad voor het volgende Trend event. Zo kan er iedere keer weer verbeterd worden op de voorgaande Trend events.